Közbeszerzés Dokumentumok Munkajelentés Munkaterv

A tudás a vállalkozások biztos pillére
Pénzügyi-jogi és turisztikai képzés

A Felnőttképzők Regionális Hálózata „FERHA” kétmodulos műheymunkát szervez november-december folyamán Magyarkanizsa községbeli vállalkozók, magánszemélyek, civilszervezeti képviselők számára. Mind a pénzügyi-jogi, mind a turisztikai képzés 10-10 iskolai órát foglal magában. Egy személy mindkét modulra jelentkezhet.

A pénzügyi-jogi képzés főbb témakörei: mérlegkészítés, pénzügy, elemzés, adókötelezettségek, munkaviszony. Az előadó: Kaszás Judit.

A turisztikai képzés az idegenforgalmi kínálat és termék fejlesztését, a turisztikai marketinget célozza meg. Az előadó: Lányi Hnisz Izabell és Jaksa Harmath Csilla.

A teljes program célja a már működő jogi személyek továbbképzése, a meglevő vállalkozások, szervezetek pénzügyi-jogi támogatása, valamint az idegenforgalmi kínálat fejlesztése.
A képzés nyelve, magyar, de igény szerint megoldható a szerb nyelvű tájékoztató is.
A részvétel teljes mértékben ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Részvételi szándékát, kérjük, jelezze az info@ferha.net e-mail címen vagy a 024/873-043-as telefonszámon 2017. november 17-ig.

A képzés Magyarkanizsa önkormányzata támogatásával valósul meg.

Informatika időseknek

Újabb, a szépkorúak számára szervezett számítástechnikai alapképzés valósult meg a Cnesa Oktatási és Művelődési Intézményben.
A 30 órás tanfolyam programja Magyarországon engedélyeztetett, és a számítógépes, az online, valamint a szövegszerkesztési alapismereteket tartalmazza.
Szeptember 29-én, pénteken 15 hallgató tett sikeres záróvizsgát a Cnesa informatikatermében.
Az eseményen megjelent Palotás József, a magyarországi Kárpát Háló Egyesület elnöke, dr. Madarász Sándor, a Kárpát Háló Közösségi Együttműködés a Szépkorúakért elnöke, Varga István, a veszprémi Oktker-Nodus Kiadó Kft. ügyvezetője, valamint Sarnyai Károly, a Cnesa OMI igazgatója.
A program ilyen formában az egész Kárpát-medencében, több országban sikerrel valósul meg a veszprémi Oktker-Nodus Kiadó Kft. programja alapján, a Kárpát Háló Közösségi Együttműködés a Szépkorúakért közreműködésével. A kezdeményezés célja, hogy az idős személyek segítséget kapjanak a számítástechnikában való eligazodáshoz.
A magyarországi vendégek Magyarkanizsán kifejezték szándékukat, hogy sikeres pályázás esetén a továbbiakban is segíteni, támogatni fogják az ilyen és ehhez hasonló programok, képzések megvalósulását.

Október 20. (péntek), 18.00 óra
Művészetek Háza, nagyszínpad

a magyarkanizsai önkormányzat és a Cnesa OMI szervezésében

MAGYARKANIZSA KÖZSÉG NAPJA
rendezvénysorozat

16.30 óra − Halász-tér
KOSZORÚZÁS MAGYARKANIZSA EREDETÉNÉL


17.00 óra – Dobó Tihamér Képtár
PUSKÁS KÁROLY FOTÓKIÁLLÍTÁSA


18.00 óra- Művészetek Háza
KÁRPÁT-MEDENCEI MAGYAROK ZENÉJE 2017


Az idei fellépők:
Servet Zenekar (Csángóföld)
Misztrál együttes (Magyar Örökség-díjas)


A rendezvény védnöke: Fejsztámer Róbert magyarkanizsai polgármester és ft. Halász Béla református püspök

A belépés díjtalan, de adományokat szívesen fogadnak a szervezők.

Október 21. (szombat)

a magyarkanizsai önkormányzat szervezésében

MAGYARKANIZSA KÖZSÉG NAPJA
rendezvénysorozat

Magyarkanizsa a község napján a török hódoltság alóli felszabadulás évfordulóját ünnepli.
Az ünnepre a magyarkanizsai önkormányzat a következő programmal készül:

12.30 óra − Városháza, díszterem
MAGYARKANIZSA KÖZSÉG NYILVÁNOS ELISMERÉSEINEK ÁTADÁSA

Az ünnepség keretében idén is átadásra kerülnek a község nyilvános elismerései.
A község napján díszpolgári címet kap dr. Klamár Zoltán etnográfus, Pro Urbe érdeméremben részesül Váradi Etelka a Fénybárka napközi egyik alapítója. Köszönőoklevelet Potrebić Viktória nyugdíjas oromi tanítónő, Dmitar Lončar a Szent Száva SZAME mecénása, a 150 éves Gyöngyszemeink Iskoláskor Előtti Intézmény és a 90 éve alapított velebiti Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola.

15.00 óra – Ifjúsági otthon
Európai „KI MIT TUD?” – vetélkedő a község nyolcadikosai számára
Magyarkanizsa Község Ifjúsági Irodájának szervezésében

Európai Unió – ki, mikor, miért és hogyan? Ismered Európát? Hát az Európai Uniót? Mit jelent a tagság és vajon mit jelent az Európai-zászló? Ismerkedünk, vetélkedünk, barátkozunk az Ifiben! A vetélkedő apropója, hogy Magyarkanizsa község egy újabb lépést tehet az Európa-díj felé, hiszen kiérdemelte az Európa-zászlót. A községi iskolákat és kihelyezett tagozataikat 5 fős csapatok képviselik.

17.30 óra – A Művészetek Háza előcsarnoka
KIÁLLÍTÁS „AZ ÉN EURÓPÁM” FOTÓPÁLYÁZAT ALKOTÁSAIBÓL és KIÁLLÍTÁS “AZ ÉN TELEPÜLÉSEM” iskolai képzőművészeti és fotópályázat alkotásaiból


18.00 óra − Művészetek Háza, nagyszínpad
ÜNNEPI MŰSOR ÉS AZ EURÓPAI BECSÜLET ZÁSZLÓ ÜNNEPÉLYES ÁTADÁSA

A községnapi rendezvénysorozat keretében kerül sor az Európa Tanács alapította Becsület Zászló hivatalos átadására, mely kapcsán ünnepi műsort szervez a magyarkanizsai önkormányzat. A Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület és az M-Plus Moderntánc Klub tagjai egy rendhagyó zenés-táncos műsort adnak elő, mely községünk történetéről mesél, az ősök és a ma is itt élők életéről. Röppen a szoknya, dobban a láb; korok, zenék; béke, háborúk – mindez életre kel a színpadon, hogy megerősítsen bennünket összetartozásunkban, Európához való tartozásunkban. Csak egy erős, összetartó közösségben lehet kiszámíthatóságot, biztonságot és stabilitást teremteni. Mindannyian kellünk hozzá!
Fellépnek a Gyöngyszemeink Iskoláskor Előtti Intézmény iskola előkészítősei is – műsorukban felcsendülnek a legszebb magyar és szerb gyermek népdalok, bemutatásra kerülnek a hagyományos gyermekjátékok, de sor kerül “Az én Európám” fotópályázat és “Az én településem” képzőművészeti és fotópályázat eredményhirdetésére is.

A belépés díjtalan.

Október 22. (vasárnap), 18.00 óra
Művészetek Háza, nagyszínpad

a magyarkanizsai önkormányzat és a Cnesa OMI szervezésében

A KÖZSÉGNAPI RENDEZVÉNYSOROZAT KERETÉBEN

AZ UDVARI KAMARASZÍNHÁZ ELŐADÁSA

FEHÉR SZARVAS

történelmi dráma

A szereplők:

Karakán László - Lénárt László
Irma, a felesége - Szemerédi Bernadett
Dorottya/Adél - Stelly Zsófia
Géza - Széplaky Géza
A Király titkára - Dóczy Péter
Lehár - Füredi Krisztián
Fáni - Jónás Gabriella
Ezredes/Villanyszerelő - Krizsik Alfonz
Főhadnagy - Molnár Zoltán

Rendezte: Andrási Attila

A kétfelvonásos történelmi dráma témája azon sorsok lendületes ütközése, amelyek - a múlt század húszas éveiben a Kárpát-medencében, a trianoni kataklizmát követő felfordulás és a csonka nemzetállam konszolidációja idején - lentről foggal, körömmel törnek utat maguknak felfelé, fentről bénultan zuhannak. Közben az elcsatolt területekről menekül a magyarság meghatározó rétege, kialakulóban a Bethleni konszolidált kapitalizmus, Sopron körül önkéntesek harcolnak, a király visszatér, majd Budaörsnél megáll. A világ amely volt, végleg letűnik.

1921. IV. Károly, az utolsó magyar király két visszatérése között. Menekülés erdélyből és Budapestre. Nagy Magyar Királyság vagy kisebb nemzetállam? Hogyan lehet akkor is embernek, magyarnak maradni, ha a becsület és a tisztelet értékét arra méltatlanok a távol ködébe taszítanák, s életünkön kopogtatás nélkül masírozik át a megfélemlítés, a terror, bizalmunkat meglopják, arcul köpik, s szégyentelen rágalmak szövevényes hálójában fuldokolva próbálunk azonosak lenni korábbi önmagunkkal? Merjük-e hinni, hogy van, amit nem vehetnek el tőlünk, mert bennünk, általunk él tovább?

Karakán László, egy elveszejteni kívánt, dicső kor utolsó fehér szarvasainak egyike, a Katonai Mária Terézia Rend kitüntetett tisztje megpróbáltatásain keresztül valós képet kapunk a 20-as évek elejének magyar viszonyairól s példát bátorságból, hitből, emberségből, hazaszeretetből és szerelemből.

A belépés díjtalan.

Október 27. (péntek), 18.00 óra
Dobó Tihamér Képtár

a Regionális Kreatív Műhely szervezésében

A MAGYAR NEMZET LELKIÁLLAPOTA

Jelenczki István:
ÖN-TÉR-KÉP I-II.

Magyarország jelenleg legnépszerűbb dokumentumfilmje.

Akarja tudni mi, kanizsaiak hol tartunk?
A filmvetítést követően kötetlen beszélgetés az ismert alkotókkal, Jelenczki István filmrendezővel és Zseni Annamária társalkotóval.

A belépés díjtalan.