Közbeszerzés Dokumentumok Munkajelentés Munkaterv

Informatika időseknek

Újabb, a szépkorúak számára szervezett számítástechnikai alapképzés valósult meg a Cnesa Oktatási és Művelődési Intézményben.
A 30 órás tanfolyam programja Magyarországon engedélyeztetett, és a számítógépes, az online, valamint a szövegszerkesztési alapismereteket tartalmazza.
Szeptember 29-én, pénteken 15 hallgató tett sikeres záróvizsgát a Cnesa informatikatermében.
Az eseményen megjelent Palotás József, a magyarországi Kárpát Háló Egyesület elnöke, dr. Madarász Sándor, a Kárpát Háló Közösségi Együttműködés a Szépkorúakért elnöke, Varga István, a veszprémi Oktker-Nodus Kiadó Kft. ügyvezetője, valamint Sarnyai Károly, a Cnesa OMI igazgatója.
A program ilyen formában az egész Kárpát-medencében, több országban sikerrel valósul meg a veszprémi Oktker-Nodus Kiadó Kft. programja alapján, a Kárpát Háló Közösségi Együttműködés a Szépkorúakért közreműködésével. A kezdeményezés célja, hogy az idős személyek segítséget kapjanak a számítástechnikában való eligazodáshoz.
A magyarországi vendégek Magyarkanizsán kifejezték szándékukat, hogy sikeres pályázás esetén a továbbiakban is segíteni, támogatni fogják az ilyen és ehhez hasonló programok, képzések megvalósulását.

November 23. (csütörtök), 17.00 óra
Dobó Tihamér Képtár

a Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény szervezésében

SZENT ERZSÉBET TISZTELETE A VAJDASÁGBAN
DR. CSÁKY S. PIROSKA ELŐADÁSA

A templomokban fellelhető ábrázolások alapján legújabb kutatásairól számol be dr. Csáky S. Piroska nyugalmazott egyetemi tanár. Árpád-házi Szent Erzsébetet, a szeretet szentjét többnyire rózsákkal a kötényében, kosarában ábrázolják. Ennek eredete az a legenda, amely szerint férje halála után Erzsébet továbbra is gondoskodott a szegényekről. Egy alkalommal kenyereket vitt gondozottjainak, amikor sógorával, Henrikkel találkozott. Annak kérdésére, hogy mit visz kosarában, Erzsébet tartva attól, hogy esetleg megtilthatják neki a jótékonykodást, így válaszolt: rózsákat. Amikor megmutatta, a kenyerek helyett illatos rózsák voltak kosarában – eszerint Isten nem akarta, hogy a szent asszony hazudjon. Csáky S. Piroska előadását egy mini kiállítás is gazdagítja.

A belépés díjtalan.

November 24. (péntek), 19.30 óra
Művészetek Háza, nagyszínpad

a Cnesa OMI szervezésében és az önkormányzat támogatásával

a Zentai Magyar Kamaraszínház vendégjátéka
Fazekas Mihály: LÚDAS MATYI

Egy eredeti magyar rege négy levonásban
Szereplők: Dévai Zoltán, Lőrinc Tímea, Nešić Máté, Papp Arnold, Rutonić Róbert, Virág György.
Rendező: László Sándor.

Ki ne ismerné Lúdas Matyi történetét, a bátor fiúcskáét, aki megfogadta, háromszor tanítja móresre a pöffeszkedő Döbrögi uraságot?
Az eredeti történet Fazekas Mihály tollából származik, ehhez nyúl vissza a Zentai Magyar Kamaraszínház előadásának szövegkönyve. A színpadi látvány és a színészi játék pedig az önfeledt, gyermeki fantáziajátékokból merít, ahol semmi sem az, aminek látszik, illetve minden az lehet, aminek látni szeretnénk!
Mese, tanulsággal, nem csak gyerekeknek!

A belépődíj: 250 dinár.