Közbeszerzés Dokumentumok Munkajelentés Munkaterv

PROSPERITATI ALAPÍTVÁNY
Pályakezdők vállalkozóvá válásának támogatási pályázata
K-05/2018-I
- az előadáshoz kapcsolódó dokumentumok letöltéséhez kattintson ide!!! -

Szeptember 28. (péntek), 18.30 óra
Dobó Tihamér Képtár

a Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény szervezésében


A ZENE SZÁRNYÁN
PAVEŠIĆ ÉVA ÖNÁLLÓ TÁRLATA

Pavešić Éva 1952-ben született Szabadkán. Ott él és ott is dolgozik.
Rajzai gyermekként az ifjúsági újságban jelentek meg. Intenzíven csak 2005-ben kezdett festeni. Először az Abc&t képzőművészeti szakkörhöz csatlakozott, majd a Q-csoport tagja lett. Számos alkotótáborban vett részt itthon és külföldön. Magyarországon hat önálló tárlata nyílt meg, itthon egy, míg 72 közös kiállításban vett részt alkotóként. Munkáját díjakkal ismerték el. Festményei több helyen állandó gyűjteményekben kaptak helyet.
„Pavešić Éva olyan festőművész, olyan festő, akinek mondanivalója van a képi valóságról és a valóságos emberi értékekről. Szépen átgondolt, örömteli munkáival élményt ad és hangulatot teremt. Munkái ábrázoló-megjelenítő, természet elvű munkák, laza, könnyű ecsetvonásokkal festett képek, amelyek nem nélkülözik a grafikai erényeket.” (Angyal Mária művészettörténész)
A kiállítást megnyitja: Csobanov Márta, a képtár vezetője

A belépés díjtalan.

Szeptember 28. (péntek), 19.30 óra
Művészetek Háza, nagyszínpad

a Regionális Kreatív Műhely szervezésében


ESTIK - a Zentai Magyar Kamaraszínház előadása
Színpadi töredékek Kosztolányi Dezső Esti-novellái alapján

A szereplők: Balázs Áron (Jászai Mari-díjas, Pataki Gyűrű-díjas, Sterija-díjas), Dévai Zoltán, Lőrinc Tímea (Pataki Gyűrű-díjas), Nešić Máté, Papp Arnold, Szilágyi Áron, Verebes Judit, Virág György
rendező: Mezei Kinga (Jászai Mari-díjas, Pataki Gyűrű-díjas)
színpadi adaptáció: Góli Kornélia
zene: Mezei Szilárd (Sterija-díjas)
díszlet: Ondraschek Péter
jelmez: Aleksandra Pešić

„…egy évben és egy napon születtünk, sőt egy órában és egy percben is: 1885. március 29-én, virágvasárnap, hajnali pont hat órakor.
…minden rosszba ő avatott be. Ő világosított föl annak idején, hogy születik a gyermek, ő fejtette ki előttem először, hogy a felnőttek sárga, dohányszagú, puffadt zsarnokok, és semmi tiszteletet sem érdemelnek azért, mert rútabbak, mint mi és hamarabb meghalnak, ő biztatott arra, hogy ne tanuljak, ő bujtatott, hogy feltörjem édesapám fiókjait és kinyitogassam leveleit, ő tanított meg énekelni, hazudni és verset írni, ő bátorított, hogy hangosan kimondjam a szeméremsértő szavakat, ő szívatta el velem az első cigarettát, ő itatta meg velem az első pohár pálinkát, ő kapatott rá a testi örömökre, ő fedezte föl számomra, hogy a fájdalomban is titkos gyönyörűség van, ő tépette le viszkető sebeimről a heget, ő bizonyította be, hogy minden viszonylagos, s egy varangyosbékának éppúgy lehet lelke, mint egy vezérigazgatónak, ő szerettette meg velem a néma állatokat és a néma magányt, ő csempészte érzésemhez a gúnyt, kétségbeesésemhez a lázadást, ő tanácsolta, hogy azoknak a pártján legyek, akiket a többség leköp, bebörtönöz és felakaszt, ő hirdette, hogy a halál örökkévaló, s ő akarta elhitetni velem azt a kárhozatos hazugságot is, mely ellen kézzel-lábbal tiltakoztam, hogy nincs Isten.” (Kosztolányi Dezső)

A belépés díjtalan, az előadásra ingyenes jegy igényelhető a 024/4879-200-as telefonszámon.