Cnesa
Közbeszerzés Dokumentumok Munkajelentés Munkaterv

„Mindenkinek személyesen segítenék, mellőzve a szakszavakat, és sok türelemmel”
Avagy hogy jutott el a mentor a toborzástól a program végi vallomásig: „kaptam egy harmadik nagymamát” ......

November 2. (szerda), 10.00 óra
Művészetek Háza, nagyterem

a szegedi Szent-Györgyi Albert Agóra és a Cnesa OMI szervezésében

A magyar tudomány napja tiszteletére:
KREATÍV FIZIKA LÁTVÁNYSZÍNHÁZ

Az Agóra két munkatársa zenére, összekötő szöveggel valós fizikai törvényszerűségeken alapuló kísérleteket mutat be.
Egyedi, különleges, máshol nem látható fizikai és kémiai kísérletgyűjtemény, amely a természettudomány csodáit és törvényeit játékos és interaktív formában mutatja be a jelenlévő korosztályok tudásához igazodva.
Interaktív. Tudás. Élmény, Szórakozás.
A vendégszereplés a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg Magyarkanizsán.

A belépés díjtalan.

November 5. (szombat), 19.00 óra
Művészetek Háza, kisszínpad

a Regionális Kreatív Műhely szervezésében

KOVÁCS TICKMAYER ISTVÁN
Szólózongora-est

Az Agóra két munkatársa zenére, összekötő szöveggel valós fizikai törvényszerűségeken alapuló kísérleteket mutat be.
Az estet Bicskei István színművész nyitja, aki Arszenyij Tarkovszkij, a filmrendező költő apjának verseiből ad elő.
Kovács Tickmayer István ‒ zongora (SR/F) Zenei tanulmányainak első éveiben zongorán és bőgőn tanult Újvidéken. Később zeneszerzést Rudolf Bručinál tanult az Újvidéki Művészeti Akadémián. A hágai Konzervatóriumot Luis Andriessen és Diderick Wagenaar tanítványaként végezte Hollandiában. A rotterdami Konzervatóriumban Witlod Lutoslawki tanította, az ISCM Legyel Szekciójától ösztöndíjat kapott. 1997-től Kurtág Györggyel és Mártával tanul együtt, és Amszterdamban együtt zenél a Kurtág Six Pieces For Trombone & Piano világpremierjén.
1986-ban, még diákként alakult a Tickmayer Formatio. Hétéves együttműködésük alatt a legtöbb jelentős európai és nem európai színházi fesztiválon fellépett Nagy József koreográfus orleans-i színházával mint az együttes zenésze, zeneszerzője.
Tickmayer műveit olyan világhírű előadók is megszólaltatták, mint Gidon Kremer, Martha Argerich, Kremerata Baltica, Keller Quartet, Yuri Bashmet (karmesterként), The Moskow Solists, The Netherlands Wind Ensemble,Magyar Szimfónikus Zenekar, Le Concert Impromptu és még sokan mások is.
Improvizátorként, kortárs zenészként együtt muzsikált, olyan zenészekkel, mint például: Peter Kowald, Szabados György, Paul Termos, Grencsó Istvan, Dresch Mihály, Chris Cutler, Fred Frith, Robert Drake ...

A belépés díjtalan.

November 7., 14., 21., 28. (hétfő), 16.30 óra
Cnesa OMI, oktatási részleg, 12-es terem

a Cnesa szervezésében, a Magyar Nemzeti Tanács támogatásával

RINGATÓ FOGLALKOZÁS BABÁKNAK
Hardi Klemm Katalin újra várja a legkisebbeket!

A Ringató zenei nevelési módszer, amelynek kidolgozója Gállné Gróh Ilona, szemléletében, értékeiben, pedagógiai vonatkozásaiban Kodály Zoltán útmutatásait követi.
Mi a Ringató célja?
Élő énekszóval, hangszerjátékkal, nagyrészt a magyar néphagyományból merített zenei anyaggal, élő, érzelmi kapcsolat kiépítése a kisgyermekes családokkal, mintát adva a szülőknek a családból induló művészeti nevelés lehetőségeire és az anyanyelv létfontosságára.
Kiket várunk a Ringató foglalkozásokra? Elsősorban kisgyermekes családokat (0–3 éves korú gyermekeket), a kultúra iránt fogékony szülőket, nagyszülőket, várandós anyukákat, gyermeket tervező fiatal felnőtteket.

A belépés díjtalan.

November 9. (szerda), 17.00 óra
Művészetek Háza, pinceklub

az Eleki Életmódközpont és a Kuckó Magyarkanizsa Község Nagycsaládosainak Egyesülete szervezésében

VEGÁN FŐZŐKÖR

A téma: Ereink védelme természetes úton

A belépés díjtalan.

November 9. (szerda), 18.00 óra
Művészetek Háza, nagyterem

az Alapfokú Zeneiskola szervezésében

DIÁKHANGVERSENY

A belépés díjtalan.

November 10. (csütörtök), 18.00 óra Művészetek Háza, kisszínpad
a Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény szervezésében

SZERELMEK SZERELME
A Zentai Magyar Kamaraszínház előadása

A szereplők: Székely Bea, Nešić Máté
Rendező: Virág György
Írta: Mészáros Anikó
Szendrey Júlia és Petőfi Sándor házassága egyike a leghíresebb, legromantikusabb szerelmi történeteknek a magyar irodalomban. Megannyi kutatás és számos legenda öleli körbe emléküket, mégis arról, hogy milyenek lehettek ők a valóságban, vagy a magánéletben, csak találgatni lehet. (Mészáros Anikó)
Petőfi Sándor és Szendrey Júlia kapcsolatát mindenki ismeri, ki jobban, ki kevésbé, de tényszerűen mindenki. Versekben, levelezésekben, Szendrey naplójából igen pontos képet kapunk e két ember viszonyáról. Ezen anyagok olvasmányélményéből készült a mi előadásunk is, de nem ragaszkodik a történelmi hívséghez. Ugyanakkor nem is a költészet vagy az irodalom magaslatai felé tolódik, sokkal inkább a kézzelfoghatóság és a mindennapiság felé.
Nem a költészetében és művészetében túlfűtött Petőfit és Júliáját mutatja be a darab. Történetünk szólhatna rólad vagy rólam is, reméljük, szól is. (Virág György)
A zenét Juhász Gyula, Keszég Ákos és Mezei Kinga segítettek színpadra állítani, a felvételeken az ő muzsikáik hallhatók.

A belépés díjtalan.

November 10. (csütörtök), 19.00 óra Dobó Tihamér Képtár
a Cnesa OMI szervezésében.

SOMORAI RENÁTA ÖNÁLLÓ KIÁLLÍTÁSA

A Streamlet Művészeti Egyesület tavalyi Kapcsolódás című csoportos kiállítása után idén az egyéni bemutatkozásra ad lehetőséget.
Somorai Renáta önálló kiállítását láthatja a közönség.
A kiállítást megnyitja: Klájó Adrián képzőművész, kurátor
A kiállításmegnyitón az egyesület tagjai is közreműködnek.
Somorai Renáta kiállításán a 2017 és 2022 között készült munkáival találkozhatnak a látogatók. A művész a tájképet mint atmoszferikus teret képezi le különböző nyomhagyási technikák segítségével. A színek és textúrák által egy olyan képi dimenzióba léptet be az alkotó, melyet az általa feldolgozott és leredukált elemek alkotják.
A Streamlet Művészeti Egyesület 2017-ben jött létre, a kortárs művészeti területek támogatását szolgálja.
A kiállítás december 2-ig tekinthető meg a képtárban.

A belépés díjtalan.

November 19. (szombat), 9.00 óra Művészetek Háza, nagyterem
a Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény szervezésében

DR. PAPP GYÖRGY SZÉPOLVASÁSI ÉS SZÉPKIEJTÉSI VERSENY

A szépolvasási és szövegértési versennyel városunk szülötte, nyelvésze, kritikusa, kutatója, dr. Papp György (1941‒2009) emléke és munkássága előtt tisztelgünk.
A verseny célja az olvasás iránt érdeklődés felkeltése, fenntartása, a felolvasás mint élmény átadása a hallgatóság felé, a tehetségek felkutatása, a beszédkultúra javítása.
A versenyre szabadon jelentkezhetnek Magyarkanizsa község általános iskoláinak felsős diákjai.
A versenyre szerb és magyar anyanyelvű tanulók jelentkezhetnek szerb vagy magyar nyelvű szövegekkel:
Az ötödik és hatodik osztályosok esetében otthonról hozott, előzetesen begyakorolt, szépirodalmi szöveg párbeszédes részekkel – legalább három hosszabb megszólalást tartalmazó párbeszéddel.
Terjedelme: A4-es lapon féloldalnyi szöveg
Az ötödik és hatodik osztályos tanulók a jelentkezéskor egy-egy ismerettartalmú szöveget kapnak, amelyet lehetőségük van a verseny napjáig begyakorolni.
A hetedik és nyolcadik osztályos tanulók esetében egy otthonról hozott, szépirodalmi szöveg, a helyszínen pedig egy, a szervezőbizottság által kiválasztott szöveg felolvasása a feladat. A szöveg értelmezésére, begyakorlására időt biztosítunk.
A jelentkezőket nevezheti az iskola magyartanára, a szülő is, személyesen a Cnesa Oktatási és Művelődési Intézményben (Magyarkanizsa, Fő tér 9., 024/4873-043) vagy elektronikus úton a jelentkezési lap kitöltésével.
További részletek, a nevezés feltételei: 024/4873-043, nterika@cnesa.rs
A jelentkezési határidő: 2022. november 11-e.

A rendezvényt a Tartományi Művelődési, Tájékoztatási és Vallási Közösségi Titkárság és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatja.

November 29. (kedd), 18.00 óra
Művészetek Háza, kisszínpad
a Cnesa OMI és az Alapfokú Zeneiskola szervezésében

DECENTRALIZACIJAN
Dejan Ilijić zongorakoncertje

A niši születésű Dejan Ilijić először lép közönség elé Vajdaságban, azon belül is városunkban.
Az EYOT formáció vezetőjeként és önállóan is már több mint huszonöt országban járt, koncertezett. Eddig hat önálló albuma jelent meg.
Dragomir Milenković, a Hazari együttes alapítója szerint Dejan Ilijić zongorajátéka teljes mértékben egyedi, felismerhető. Egyik legnagyobb ismertetőjegye a balkáni aszimmetrikus ritumosk megléte, valamint a dél-szerbiai melódiajátékok. Játékában egyedi még az az expresszionizmus, ami élettel tölti meg a teret, és ami magával ragadja a hallgatót.
Dejan Ilijić televíziós filmekhez és dokumentumfilmekhez is szerzett zenét. Ezekben is központi elem az érzelmek sokasága és a minden magával ragadó energia.
A koncerten a korábbi zeneművei mellett a művész az idén augusztusban megjelent legújabb, DYAD III című albumáról is játszik.
Magyarkanizsai hangversenye egy országos turné része, amelyet a Művelődési és Tájékoztatási Minisztérium támogat.

A belépés díjtalan.

HORGOS

November 5. (szombat)
Művelődési Ház

a Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület szervezésében

XV. VAJDASÁGI SZÓLÓTÁNCFESZTIVÁL

A horgosi Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület a Vajdasági Magyar Folklór Központ és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet szakmai védnöksége alatt Horgoson szervezi meg az XV. Vajdasági Szólótánc Fesztivált.
A fesztivál elsődleges célja hagyományaink megőrzése és széles körű népszerűsítése, valamint a magyar néptánckincs minél több táncának improvizatív elsajátítása mellett a hagyományos értékrend mélyebb megismerése és a tánc tiszteletére való nevelés.

November 14., 28. (hétfő), 17.30 óra
Művelődési Ház

a Művelődési Ház szervezésében, a Magyar Nemzeti Tanács támogatásával

RINGATÓ – Vedd ölbe, ringasd, énekelj!

Foglalkozások a legkisebbeknek és szüleiknek: ének, hangszerzene, mondóka, ölbeli játékok, jártatók, simogatók, lovagoltatók. Mindezt közösen, egy közösség szerves tagjaként élve meg.

A belépés díjtalan.

November 18. (szombat), 18.00 óra
Művelődési Ház

a Művelődési Ház szervezésében

koRnSpiRit – OPEN THEDOOR

Esős, hideg, borús november, s ha november akkor újra itt a koRnSpiRiT világa. Sötét tónusok, a belső én kitárulkozása, az intuíció erőfeszültségéből feltörni vágyó világ. A már megszokott és meghökkentő misztikus faarcok mellett a koRnSpiRit egy új oldalát tárja a nagyközönség elé.
Az Open theDoor című kiállítás keretein belül ezúttal az ajtóké és az ablakoké a főszerep. A fotókiállítás ízelítőt tár elénk a szecesszió, a neoklasszicista, a neoreneszánsz, neobarokk és a gótikus építészet impozáns nyílászáróiból, valamint felvonultatja a parasztromantika és az egykori polgári házak épületasztalosi remekműveit és különlegességeit.

A belépés díjtalan.

November 19. (szombat), 10.00 óra
Művelődési Ház

az OZ Magyarkanizsa Község Ifjúsági Irodája és a Művelődési Ház szervezésében

KARRIERÉPÍTÉSI WORKSHOP

Esős, hideg, borús november, s ha november akkor újra itt a koRnSpiRiT világa.A workshop alatt megtanulhatod, miként turbózd fel az önéletrajzodat és LinkedInprofilodat hatékony álláskereséshez, illetve hogyan készülj fel sikeresen állásinterjúkra.
A program hasznos lehet közép- és felsőfokú tanulmányaikat végző diákoknak, frissdiplomásoknak, valamint már jelentős szakmai tapasztalattal rendelkező veteránok számára is.

A belépés díjtalan.

November 19. (szombat), 17.00 óra
Művelődési Ház

a Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület szervezésében

BARTÓK NÉPMŰVÉSZETI NÉPTÁNCTALÁLKOZÓ

Magyarkanizsa község és más települések gyermek néptáncosainak találkozója Horgoson a Művelődési Házban.

A belépés díjtalan.

November 27. (vasárnap), 15.00 óra
Művelődési Ház

a Művelődési Ház és a Juvenior Polgárok Egyesülete szervezésében

ADVENTI GYERTYAGYÚJTÁS

A falu központjában elhelyezett adventi koszorú összetartozásunk és egységünk jelképe, amin advent első vasárnapján lángra lobbantjuk a hit gyertyáját.
Az adventi időszakban énekekkel, versekkel készülnek a Napraforgó óvoda növendékei, a Kárász Karolina Általános Iskola gyermekei és a Bárka védencei.
Szeretettel várunk mindenkit, hogy együtt hangolódjunk az ünnepekre!

A belépés díjtalan.