Közbeszerzés Dokumentumok Munkajelentés Munkaterv

Január 13. (hétfő), 17.00 óra
Dobó Tihamér Képtár

a Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény szervezésében


NAGYBÁNYA ÖRÖKÉBEN

Találkozó a művésszel

Szeretettel várunk mindenkit Kovács Emil Lajos szatmárnémeti festőművész tárlatának zárónapján. A kiállítást zárja Szatmári Elemér református lelkipásztor és Kerekes Sándor Kes szabadkai festőművész.

A belépés díjtalan.

Január 17. (péntek), 18.00 óra
Dobó Tihamér Képtár

a Regionális Kreatív Műhely szervezésében


KOVÁCS ANTAL MAGYARKANIZSAI SZOBRÁSZ ÉLETMŰVE

Kiállítás és könyvbemutató a magyar kultúra napja alkalmából

A Regionális Kreatív Műhely többéves előkészítő munkája után az újvidéki Forum Könyvkiadó Intézet jelentette meg (a RKM közreműködésével) a Kovács-albumot az elmúlt év végén.
A magyar kultúra napja alkalmából a Dobó Tihamér Képtárban láthatnak egy nagyobb kiállítást Kovács Antal alkotásaiból. A kiállítást - rendhagyó módon - egy, a helyszínen tartandó könyvbemutatóval nyitják meg, amiben az alkotóról való beszélgetést a szobrokról készült több ezer fotó kivetített anyaga kíséri.
A vendégek: Tolnai Ottó és Bicskei Zoltán, a könyv szerkesztői, valamint Virág Gábor és Brenner János a Forum Könyvkiadó részéről

A belépés díjtalan.

Január 24. (péntek), 18.00 óra
Művészetek Háza, nagyterem

a Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény szervezésében


ÖRÖK TÉL (magyar történelmi dráma, 110 perc)

Oktatási célú filmvetítés

rendező: Szász Attila
forgatókönyvíró: Göbli Nobert, Szász Attila
A szereplők: Gera Marina, Csányi Sándor, Döbrösi Laura, Kiss Diána Magdolna, Farkas Franciska, Kurta Niké, Orosz Ákos, Für Anikó, Gáspár Tibor Szász Attila filmje 250 ezer, a Szovjetunióba deportált magyar állampolgárnak állít emléket, akik közül 100 ezren soha nem tértek haza.
1944 decemberében orosz katonák nőket gyűjtenek be egy dél-dunántúli kis faluban. Azt mondják, dolgozni viszik őket három hétre. Irén, a sváb fiatalasszony - akinek férje a fronton harcol - kislányát és szüleit hátrahagyva sorstársaival nekiindul az ismeretlennek.
Bevagonírozzák őket, és egy hosszú és keserves vonatút után a Donyec-medence egyik táborában találják magukat. (Port.hu)
Az est vendége dr. Havasi János, a film forgatókönyvének alapjául szolgáló novella szerzője.
A film voltaképpen Havasi János Lánykák, az idő eljárt című novellája alapján készült, amelyet a szerző édesanyja, Irén személyes története és levelezőlapjai, illetve az ezekből kiinduló kutatásai alapján írt.
Az alkotás már számtalan filmes díjat tudhat magáénak.
A Szegeden született színésznő, Gera Marina, a női főszereplő idén november végén New Yorkban átvette a legjobb színésznőnek járó Nemzetközi Emmy-díjat. Korábban nem jelöltek magyar színésznőt a rangos elismerésre.
Az Örök tél korábban már elnyerte egyebek között a legjobb európai tévéfilmnek járó Prix Europa-díjat, a montreali filmfesztiválról pedig Szász Attila a legjobb rendezés díját vihette haza.
Ez a díjeső azért is örvendetes, mert ráirányítja a figyelmet erre a kiváló alkotásra, amely témáját tekintve egyedülálló a magyar filmek sorában.
A film a Gulág Emlékbizottság támogatásával készült 2018-ban.

A filmvetítés után kötetlen beszélgetést szervezünk.
Szeretettel várunk mindenkit, akinek családjában, rokonságában, ismeretségi körében akadtak olyanok, akik megjárták a gulágot.

A belépés díjtalan.

Január 27. (hétfő), 19.00 óra
Művészetek Háza, nagyterem

Magyarkanizsa önkormányzata szervezésében


SZENT SZÁVA NAPJA

A belépés díjtalan.

Január 28. (kedd), 17.00 óra
Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény, pincehelyiség

az Eleki Életmódközpont és a Kuckó Magyarkanizsa Község Nagycsaládosainak Egyesülete szervezésében


ELŐADÁS ÉS FŐZŐKÖR

A januári téma: Csokoládéhelyettesítők

A belépés díjtalan.

Január 31. (péntek), 17.00 óra
Dobó Tihamér Képtár

a Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény szervezésében


GYÖNGYHÍMZÉSEK

Kiállítás Nyikus Anna tatai szövő-hímző, szakoktató munkáiból

Nyikus Anna 1951-ben született Szőnyben. Kirakatrendező és dekoratőr iskolát végzett Budapesten. Választott szakmájában 13 évig dolgozott. Közben Csókos Györgyi segítségével megismerkedett a szövéssel. Megyéje küldötteként végezte el 1980-ban a Népművelési Intézet szövőszakkör vezetői tanfolyamát. Visszatérve megyéjébe 1982-ben Tatabányán, 1983-ban Tatán, 1984-ben Komáromban, majd Győrben indított szövőszakkört. Több száz lány és asszony tanult meg itt szőni.
Anna művelődési házat vezet Komáromban, amelynek profilját a hagyományőrzés, helyi értékteremtés felé orientálta.
Szakmai munkáját 19 díjjal, számtalan hazai és külföldi kiállításmeghívással ismerték el. Alkotómunkájában mindig az újat keresi, a hagyományok felhasználásával, a régi textiltechnikák felkutatásával, megismerésével újabb ötleteket nyer további munkájához.
Nyaranta a Tehetséggondozó táborban Tatán tart foglalkozásokat a magyarkanizsai fiataloknak is. A komáromi láda kutatás kapcsán, szoros együttműködés alakul a magyarkanizsai partnerekkel.

A belépés díjtalan.