Archivum Archive Arhiva
Edukacija
Oktatás
Dom Umetnosti
A Művészetek Háza
Galerija Dobo Tihamer
Dobó Tihamér Képtár
Bioskop
Mozi

Informatika időseknek

Újabb, a szépkorúak számára szervezett számítástechnikai alapképzés valósult meg a Cnesa Oktatási és Művelődési Intézményben.
A 30 órás tanfolyam programja Magyarországon engedélyeztetett, és a számítógépes, az online, valamint a szövegszerkesztési alapismereteket tartalmazza.
Szeptember 29-én, pénteken 15 hallgató tett sikeres záróvizsgát a Cnesa informatikatermében.
Az eseményen megjelent Palotás József, a magyarországi Kárpát Háló Egyesület elnöke, dr. Madarász Sándor, a Kárpát Háló Közösségi Együttműködés a Szépkorúakért elnöke, Varga István, a veszprémi Oktker-Nodus Kiadó Kft. ügyvezetője, valamint Sarnyai Károly, a Cnesa OMI igazgatója.
A program ilyen formában az egész Kárpát-medencében, több országban sikerrel valósul meg a veszprémi Oktker-Nodus Kiadó Kft. programja alapján, a Kárpát Háló Közösségi Együttműködés a Szépkorúakért közreműködésével. A kezdeményezés célja, hogy az idős személyek segítséget kapjanak a számítástechnikában való eligazodáshoz.
A magyarországi vendégek Magyarkanizsán kifejezték szándékukat, hogy sikeres pályázás esetén a továbbiakban is segíteni, támogatni fogják az ilyen és ehhez hasonló programok, képzések megvalósulását.

A tudás a vállalkozások biztos pillére
Pénzügyi-jogi és turisztikai képzés

A Felnőttképzők Regionális Hálózata „FERHA” kétmodulos műheymunkát szervez november-december folyamán Magyarkanizsa községbeli vállalkozók, magánszemélyek, civilszervezeti képviselők számára. Mind a pénzügyi-jogi, mind a turisztikai képzés 10-10 iskolai órát foglal magában. Egy személy mindkét modulra jelentkezhet.

A pénzügyi-jogi képzés főbb témakörei: mérlegkészítés, pénzügy, elemzés, adókötelezettségek, munkaviszony. Az előadó: Kaszás Judit.

A turisztikai képzés az idegenforgalmi kínálat és termék fejlesztését, a turisztikai marketinget célozza meg. Az előadó: Lányi Hnisz Izabell és Jaksa Harmath Csilla.

A teljes program célja a már működő jogi személyek továbbképzése, a meglevő vállalkozások, szervezetek pénzügyi-jogi támogatása, valamint az idegenforgalmi kínálat fejlesztése.
A képzés nyelve, magyar, de igény szerint megoldható a szerb nyelvű tájékoztató is.
A részvétel teljes mértékben ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Részvételi szándékát, kérjük, jelezze az info@ferha.net e-mail címen vagy a 024/873-043-as telefonszámon 2017. november 17-ig.

A képzés Magyarkanizsa önkormányzata támogatásával valósul meg.

Edukacija - Oktatás

Beszélgetés a felnőttképzésről

Napjaink 2013.november 11.- Vajdasági RTV

Ünnepélyes bizonylatkiosztás az üzletiterv író tanfolyam végzőseinek

A magyarkanizsai Cnesa OMI ez év márciusában sikeres pályázatot nyújtott be a Tartományi Sport és Ifjúsági Titkársághoz egy 30 tanórás üzletiterv író tanfolyam megszervezésére és lebonyolítására. Elsődleges célcsoportként a 18 és 30 év közötti nők szerepeltek. A támogatási szerződés 2013. májusi aláírása után a képzésre 17 hallgató jelentkezett. A jelentkezés feltétele egy önéletrajz és motivációs levél elkészítése volt.
A képzést 14 hallgató kezdte meg melyből 9-en 18-30 év közötti nők voltak. A hallgatók a tanfolyam során azt az üzletiterv formát vették alapul, melyet a Nemzeti Foglalkoztatási Hivatal is használ az önfoglalkoztatási program keretén belül.
A képzés díjmentesen és magyar nyelven folyt.
Az oktatást Kaszás Judit közgazdász vezette, aki több mint tizenhárom éve magánvállalkozó és több évtizedes könyvelői és üzeltiterv író tapasztalattal rendelkezik.
A képzés befejezésekor a sikeres vizsga után a bizonylatok kiosztásakor jelen volt a Tartományi Sport és Ifjúsági Titkárság szakmunkatársa Snežana Stanković is aki rövid köszöntőjében kiemelte, hogy fontos a fiatalok támogatása saját közösségükben és a titkárság továbbra is nagy hangsúlyt fog fektetni a hasonló projektekre. Elmondta, hogy a Cnesa OMI jelentős tapasztalattal rendelkezik olyan tanfolyamok szervezésében, mely a fiatalok munkaerőpiaci versenyképességét hivatott szolgálni.

Svečana dodela sertifikata projekta „Ostvari svoj plan, napiši biznis plan“ u Kanjiži

Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu je u okviru realizacije Akcionog plana politike za mlade u 2013. godini u oblasti zapošljavanja podržao projekat,, Ostvari svoj plan napiši biznis plan“. Završna aktivnost na projektu koji je realizovala ustanova Cnesa iz Kanjiže, bila je svečana dodela uverenja u prostorijama ustanove. Mladi iz Kanjiže imali su priliku da steknu nova znanja iz oblasti preduzetništva, ekonomije i najosnovnijih zakonskih normi koje je neophodno poznavati prilikom započinjanja sopstvenog biznisa.
Nakon održanih edukacija i ličnih konsultacija o ideji koju imaju, mladi su napravili svoj biznis plan kojim bi otpočeli svoj prvi posao. Ideje su različite, svako je na osnovu svojih mogućnosti i znanja koje poseduje pronašao oblast koja bi bila interesantna za njega. Planovi su sadržali i kompletnu analizu tržišta, ponude i potrežnje i poslovnog okruženja u Kanjiži.
Uverenja je uručila Snežana Stanković, samostalna stručna saradnica i u Pokrajisnkom sekretarijatu za sport i omladinu, koja prati realizaciju projekata na ovom konkursu.
Ona je iznela podatke o samom problemu zaopšajvanja mladih u Vojvodini, tendencijama i mogućnostima koje sekretarijat pruža mladima. Veoma je važno podržavati mlade koji su aktivni u svojim sredinama, i sekretarijat će voditi računa da mladi dobiju svoju priliku kroz podršku ovakvih projekata. Ustanova Cnesa poseduje kapacitete za obuke mladih u oblasti zapošljavanja, koje je najvašniji problem mladih u Vojvodini i Evropskoj uniji i trebalo bi da ovakve i slične projekte realizuje čeće.Prilikom prezentacije projekta, i aktivnosti koje su održane mladi su imali priliku da kažu koji su njihovi planovi, i koliko im je projekat važan za početak sopstvenog posla.

1   2