Archivum Archive Arhiva
Edukacija
Oktatás
Dom Umetnosti
A Művészetek Háza
Galerija Dobo Tihamer
Dobó Tihamér Képtár
Bioskop
Mozi
TANFOLYAMAINK KÍNÁLATA A 2019/2020-AS TANÉVRE

PROSPERITATI ALAPÍTVÁNY
Kezdő turisztikai vállalkozások fejlesztéseire kiírt támogatás
T-01/2019-I
- az előadáshoz kapcsolódó dokumentumok letöltéséhez kattintson ide!!! -

Informatikai képzést szerveztünk nyugdíjasoknak

Március végén befejeződött a FERHA "Kattints rá, nagyi! Nem csak a húszéveseké a világ - informatikai képzés szépkorúak számára" elnevezésű projektje.
Tizenöt nyugdíjas tanulta meg a számítástechnika, az internet és az internetes kommunikáció alapjait és tett sikeres záróvizsgát. A képzés számukra teljes mértékben ingyenes volt.
A projektet a Szerbiai Kereskedelmi, Idegenforgalmi és Távközlési Minisztérium támogatta.

Informatički kurs i za starije osobe

Krajem marta je završen projekat Regionalne mreže za obrazovanje odraslih pod nazivom „Bake ,kliknite! Svet nije samo za mlade! – Kurs informatike za penzionere“.
Projekat je obuhvatio 40 časovni kurs informatike za penzionere opštine Kanjiže. Obuku su završili 15 penzionera koji su naučili temelje informatike, interneta, komunikaciju preko interneta. Za učesnike kurs je bio potpuno besplatan zahvaljujući donatoru, Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacije.

Informatika időseknek

Újabb, a szépkorúak számára szervezett számítástechnikai alapképzés valósult meg a Cnesa Oktatási és Művelődési Intézményben.
A 30 órás tanfolyam programja Magyarországon engedélyeztetett, és a számítógépes, az online, valamint a szövegszerkesztési alapismereteket tartalmazza.
Szeptember 29-én, pénteken 15 hallgató tett sikeres záróvizsgát a Cnesa informatikatermében.
Az eseményen megjelent Palotás József, a magyarországi Kárpát Háló Egyesület elnöke, dr. Madarász Sándor, a Kárpát Háló Közösségi Együttműködés a Szépkorúakért elnöke, Varga István, a veszprémi Oktker-Nodus Kiadó Kft. ügyvezetője, valamint Sarnyai Károly, a Cnesa OMI igazgatója.
A program ilyen formában az egész Kárpát-medencében, több országban sikerrel valósul meg a veszprémi Oktker-Nodus Kiadó Kft. programja alapján, a Kárpát Háló Közösségi Együttműködés a Szépkorúakért közreműködésével. A kezdeményezés célja, hogy az idős személyek segítséget kapjanak a számítástechnikában való eligazodáshoz.
A magyarországi vendégek Magyarkanizsán kifejezték szándékukat, hogy sikeres pályázás esetén a továbbiakban is segíteni, támogatni fogják az ilyen és ehhez hasonló programok, képzések megvalósulását.

A tudás a vállalkozások biztos pillére
Pénzügyi-jogi és turisztikai képzés

A Felnőttképzők Regionális Hálózata „FERHA” kétmodulos műheymunkát szervez november-december folyamán Magyarkanizsa községbeli vállalkozók, magánszemélyek, civilszervezeti képviselők számára. Mind a pénzügyi-jogi, mind a turisztikai képzés 10-10 iskolai órát foglal magában. Egy személy mindkét modulra jelentkezhet.

A pénzügyi-jogi képzés főbb témakörei: mérlegkészítés, pénzügy, elemzés, adókötelezettségek, munkaviszony. Az előadó: Kaszás Judit.

A turisztikai képzés az idegenforgalmi kínálat és termék fejlesztését, a turisztikai marketinget célozza meg. Az előadó: Lányi Hnisz Izabell és Jaksa Harmath Csilla.

A teljes program célja a már működő jogi személyek továbbképzése, a meglevő vállalkozások, szervezetek pénzügyi-jogi támogatása, valamint az idegenforgalmi kínálat fejlesztése.
A képzés nyelve, magyar, de igény szerint megoldható a szerb nyelvű tájékoztató is.
A részvétel teljes mértékben ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Részvételi szándékát, kérjük, jelezze az info@ferha.net e-mail címen vagy a 024/873-043-as telefonszámon 2017. november 17-ig.

A képzés Magyarkanizsa önkormányzata támogatásával valósul meg.

Edukacija - Oktatás

Beszélgetés a felnőttképzésről

Napjaink 2013.november 11.- Vajdasági RTV

Ünnepélyes bizonylatkiosztás az üzletiterv író tanfolyam végzőseinek

A magyarkanizsai Cnesa OMI ez év márciusában sikeres pályázatot nyújtott be a Tartományi Sport és Ifjúsági Titkársághoz egy 30 tanórás üzletiterv író tanfolyam megszervezésére és lebonyolítására. Elsődleges célcsoportként a 18 és 30 év közötti nők szerepeltek. A támogatási szerződés 2013. májusi aláírása után a képzésre 17 hallgató jelentkezett. A jelentkezés feltétele egy önéletrajz és motivációs levél elkészítése volt.
A képzést 14 hallgató kezdte meg melyből 9-en 18-30 év közötti nők voltak. A hallgatók a tanfolyam során azt az üzletiterv formát vették alapul, melyet a Nemzeti Foglalkoztatási Hivatal is használ az önfoglalkoztatási program keretén belül.
A képzés díjmentesen és magyar nyelven folyt.
Az oktatást Kaszás Judit közgazdász vezette, aki több mint tizenhárom éve magánvállalkozó és több évtizedes könyvelői és üzeltiterv író tapasztalattal rendelkezik.
A képzés befejezésekor a sikeres vizsga után a bizonylatok kiosztásakor jelen volt a Tartományi Sport és Ifjúsági Titkárság szakmunkatársa Snežana Stanković is aki rövid köszöntőjében kiemelte, hogy fontos a fiatalok támogatása saját közösségükben és a titkárság továbbra is nagy hangsúlyt fog fektetni a hasonló projektekre. Elmondta, hogy a Cnesa OMI jelentős tapasztalattal rendelkezik olyan tanfolyamok szervezésében, mely a fiatalok munkaerőpiaci versenyképességét hivatott szolgálni.

Svečana dodela sertifikata projekta „Ostvari svoj plan, napiši biznis plan“ u Kanjiži

Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu je u okviru realizacije Akcionog plana politike za mlade u 2013. godini u oblasti zapošljavanja podržao projekat,, Ostvari svoj plan napiši biznis plan“. Završna aktivnost na projektu koji je realizovala ustanova Cnesa iz Kanjiže, bila je svečana dodela uverenja u prostorijama ustanove. Mladi iz Kanjiže imali su priliku da steknu nova znanja iz oblasti preduzetništva, ekonomije i najosnovnijih zakonskih normi koje je neophodno poznavati prilikom započinjanja sopstvenog biznisa.
Nakon održanih edukacija i ličnih konsultacija o ideji koju imaju, mladi su napravili svoj biznis plan kojim bi otpočeli svoj prvi posao. Ideje su različite, svako je na osnovu svojih mogućnosti i znanja koje poseduje pronašao oblast koja bi bila interesantna za njega. Planovi su sadržali i kompletnu analizu tržišta, ponude i potrežnje i poslovnog okruženja u Kanjiži.
Uverenja je uručila Snežana Stanković, samostalna stručna saradnica i u Pokrajisnkom sekretarijatu za sport i omladinu, koja prati realizaciju projekata na ovom konkursu.
Ona je iznela podatke o samom problemu zaopšajvanja mladih u Vojvodini, tendencijama i mogućnostima koje sekretarijat pruža mladima. Veoma je važno podržavati mlade koji su aktivni u svojim sredinama, i sekretarijat će voditi računa da mladi dobiju svoju priliku kroz podršku ovakvih projekata. Ustanova Cnesa poseduje kapacitete za obuke mladih u oblasti zapošljavanja, koje je najvašniji problem mladih u Vojvodini i Evropskoj uniji i trebalo bi da ovakve i slične projekte realizuje čeće.Prilikom prezentacije projekta, i aktivnosti koje su održane mladi su imali priliku da kažu koji su njihovi planovi, i koliko im je projekat važan za početak sopstvenog posla.

1   2