Јавне набавке Документи Извештај о раду Програм рада установе

5. мај (четвртак), 18.00 часова
Дом уметности, Велика сала

у организацији Основне музичке школе

КОНЦЕРТ ЂАКА МУЗИЧКЕ ШКОЛЕ
Концерт ученика Музичке школе који се припремају за такмичење

Улаз је бесплатан.

6. мај (петак), 18.00 часова
Дом уметности

у организацији ОКУ „Cnesa“ и Основне музичке школе

КОНЦЕРТ / КРМПОТИЋ-ПЕТКОВИЋ-СИМУНОВИЋ ТРИО

Камерни оркестар је формиран прошлог септембра. Чланови триа су Доминика Крмпотић (бивша ученица Музичке школе из Суботице, тренутно студент Београдске академије за музику на мастер одсеку за флауту и камерну музику), Леонора Петковић (виола) и Андреа Симоновић (клавир).
Класе: Теа Димитријевић, Дејан Суботић и Немања Станковић

Програм:
М. Дуруфл: Prelude, Recitatiff et Variations
Е. Блок: Concertino for flute, viola and piano
Комади Д. Шостаковича за виолину и клавир
З. Браунинг: Hakka Fusion
П. Шарвенка: Piano trio op. 121

Улаз је бесплатан.

8. мај (недеља), 18.00 часова
Дом уметности

у организацији ОКУ „Cnesa“ уз подршку Локалне самоуправе Кањижа

АРОН ТАМАШИ: СРЕЋАН ЛИСТ ТОПОЛЕ
Заједничка продукција Позоришта „Спектрум“ из Таргу Муреша и Уметничког ансамбла „Марош“

Режија: Виола Терек
Музика: Ласло Келемен
Саучествује: плесни хор и оркестар Уметничког ансамбла „Марош“

Огромно осећање затворености, усамљености, индивидуалног и заједничког искуства вере, важност саосећања, снага заједничког система вредности, нада сусрета са нашим најближима, жеља да почнемо испочетка одјекује делом Арона Тамашија чија тема је тело и душа, поверење и злоупотреба поверења, лажно обећање новог живота уз напуштање старог начина живота.

"Срећан лист тополе“ је можда најтипичниији пример Тамашијевих дела о јединству тела и душе. Излаже окрутном тесту лојалности брачног друга и лидера заједнице, али протагониста-аутор такође игра ђаволску игру са самим собом, јер прерушен, сведок је и искушења која њему прете. На тај начин писац изражава сумњу у сопствени лични и пишчев ауторитет према супружнику и заједници.
Истовремено, скреће пажњу на одговорност изабраног вође и мужа, који не могу да се играју са поверењем народа и његове супруге – ово је вечита лекција! Најважнија лекција је, међутим, трезвеност и вредносно расуђивање преживелог села, које га је задржало током историјских тешкоћа." (Терек Виола) Представа ће се одржати у оквиру Меморијалне године Арона Тамашија: пре 125 година рођен је Арон Тамаши, истакнута личност ердељске и универзалне мађарске књижевности.

Улазнице се могу купити по цени од 300 динара у канцеларији број 15 ОКУ „Cnesa“, или непосредно пре представе на благајни Дома уметности.

9., 16., 23., 30. мај (понедељак), 18.00 часова
Образовно-културна установа „Cnesa“, сектор за образовање

у организацији ОКУ „Cnesa“ уз подршку Националног савета мађарске националне мањине

УЉУЉКИВАЊЕ

Получасовне сесије, које се одржавају недељно, за најмлађе (од неколико месеци до три године) и њихове родитеље представљају искуство, релаксацију, прилику за учење и доживљај заједништва.
Занимање води Каталин Харди Клем.

Улаз је бесплатан.

11. мај (среда), 18.00 часова
Дом уметности, Велика сала

у организацији „Квиз Најта“ Кањижа

КОНЦЕРТ УЧЕНИКА МУЗИЧКЕ ШКОЛЕ

Улаз је бесплатан.

13. мај (петак), 17.00 часова
Галерија Добо Тихамeр

у организацији ОКУ „Cnesa“

ИЛУСТРАЦИЈЕ И СКИЦЕ ОД ГЛИНЕ И ПАПИРА
Изложба керамичарке Едит Немеш Фекете поводом представљања своје монографије

На представљању књиге и отварању изложбе саучествују: Едит Немеш Фекете керамичарка, почасна грађанка Малог Иђоша, др Олга Нинков К. аутор, историчарка уметности Градског музеја у Суботици, Гaбор Вирaг, директор издавачке куће „Форум“.

У књизи је представљена дугогодишња каријера Едит Немеша Фекете, која обухвата почетак и цветање керамичке уметности у Војводини до данас. Преиспитивањем њеног рада не само да се можемо упознати са специфичном, аутентичном уметничком заоставштином која је вредна пажње, већ и да стекнемо увид у историјске фазе керамичке уметности у Војводини и технологију керамичке израде.
Едит Немеш Фекете је била ученик Школе примењених уметности у Новом Саду између 1959. и 1965. године, чија керамичка секција више не постоји, а била је колумниста и главна чланица Керамичке ликовне колоније у Малом Иђошу, која је започела са радом 1959. године, а сада је већ само прошлост.
Њена уметност је у власништву целе заједнице. Никада јој није била важна само радост стварања, већ и људи и родни крај.
Прва презентација књиге одржана је у Ходмезевашархељу и поклопила се са њеном изложбом одржаном у Галерији Алфелд, која је симболично насловљена "Прелаз".

Илустрације инспирисане Атилом Јожефом, Белом Бартоком, Јаношем Арањом, Имреом Чепеом и архаичним народним молитвама биће први пут заједно представљене на њеној актуелној изложби у Кањижи.

Улаз је бесплатан.

13. мај (петак), 18.00 часова
Дом уметности, Мала позорница

у организацији ОКУ „Cnesa“ и Регионалног креативног атељеа

КРХКОСТ

Крхкост је трагикомедија позориште покрета у једном чину о крхкости људске душе и стасања у мушкарца. Соло наступ Ђуле Черепеша, позоришног ствараоца и уметника извођача војвођанског порекла, фокусиран је на питање аутентичности.
Током наступа покушава да се стави у позицију у којој се осврће на сопствена осећања у садашњем времену, чиме се све више ослобађа од претварања. Овом радикалном искреношћу жели да покаже гледаоцима каква би могла да буде комуникација међу људима када би отворено признали крхкост људске душе. Циљ творца је стварање позоришне ситуације која је у стању да превазиђе постојање себе. Да би то постигао, од самог почетка се труди да створи друштвено-позоришну представу, са којом је желео да избаци публику из уобичајене посматрачке ситуације, како би и сами доживели расплет кроз лично учешће. На тај начин гледаоци могу да осете могућност остварења дубљег контакта са собом, својим осећањима и својим мислима. Заправо, перформанса прекида апстрактну линију која раздваја публику и сцену – разбија четврти зид.
Ђула Черепеш је позоришни стваралац и извођач војвођанског порекла. У иностранству је провео скоро десет година, где је као извођач радио са разним компанијама, директорима и кореографима.

Улаз је бесплатан, али подлеже регистрацији. Пријаве очекујемо на броју 024 4873 043 или на адреси nterika@cnesa.rs.

15. мај (недеља), 17.00 часова
Дом уметности

у организацији Основне музичке школе и ОКУ „Cnesa“

ЖИЦЕ И КЛАВИЈАТУРА
Концерт класичне музике Гергеља Божокија и Чиле Ковач

Гергељ Божоки из Кањиже је почео да свира гитару са седам година. Под окриљем Дениса Палоша, учествовао је на више од 150 концерата за седам година. Године 2007. додељена му је награда „Војвођански таленат“. Учење је наставио у Сегедину у Средњој музичкој школи Иштван Вантуш, затим на Факултету музичке уметности Универзитета у Сегедину под окриљем Давида Павловича, затим у класи Андраша Чакија и Петера Гирана. Тренутно је наставник у Основној музичкој школи, гимназији, стручној гимназији и Основној школи уметности „Золтан Кодаљ“ у Кечкемету, и извршни је директор Међународног фестивала гитаре у Сегедину.

Чила Бернадет Ковач започела је студије музике 2006. године у Основној школи уметности Бекеш. Од 2012. године наставља студије у Музичкој школи „Бела Барток“ у Бекешчаби. 2015. године је примљена у Средњу стручну школу исте установе, где јој је наставник био проф. др Золтан Жигмонд. Од 2017. до 2020. године студирала је на Факултету уметности „Бела Барток” Универзитета у Сегедину, на клавирском одсеку. Од 2020. године примљена је на мастер студије Универзитета, у класи проф. др Ференца Керека. Поред студија клавира, активно се интересује и за друге уметничке правце.

Програм:
Франциско Тарега: Прелудио бр. 3 и бр. 5
Ференц Лист: Долина Обермана
Лудвиг ван Бетовен: Соната Валдштајн у Ц-дуру (оп. 53, бр. 21)
Мануел де Фаља: Данза Дел Молинеро
Мауро Ђулијани: 2. Росинијана (оп. 120)

Улаз је бесплатан.

19. мај (четвртак), 14.00 часова
Дом уметности

у организацији Удружења великих породица „Гнездо“ и Општинског удружења пензионера

ДАН ЗДРАВЉА

Програм:
14.00: Представљање здравственог центра Елеки ‒ обнављање физичког и менталног здравља ефикасним терапијама и третманима
Предавач је Шомођи Лехел, вођа центра
15.00: Презентација хране: Здраво и укусно! – Биљни састојци, дегустација, савети за припрему хране
15.30: Сок од спелтине траве – Предавач је Роланд Немет
16.00: Метаболички синдром – Јавна болест број један нашег времена је комбиновани поремећај нивоа масноће у крви, шећера у крви и крвног притиска.
Предавач је др. Јудит Пастор
17.00: Вежба за кичму
17.30: Нада у потешкоћама - Зашто се не морамо плашити потешкоћа? Предавач је Гејгер Бењамин
Мерење телесне масти, крвног притиска и нивоа шећера у крви биће доступни на лицу места.

Улаз је бесплатан.

20. мај (петак) 17.00 часова
Дом уметности

у организацији ОКУ „Cnesa“, уз подршку Collegium Hungaricum, службе културе амбасаде Мађарске у Београду

ЦИКЛУС НАЈУСПЕШНИЈИХ МАЂАРСКИХ ФИЛМОВА У CNESI
ХВАТАЧ МАЧАКА

(мађарско‒немачко‒канадски анимирани филм, 96 минута, 1986)

Режија: Бела Терновски
Дело редитеља Беле Терновски и сценаристе Јожефа Непа, забавно за све узрасте, савршено комбинује најлепше традиције авантуристичких, гангстерских и шпијунских филмова, а истовремено пародира ове жанрове својим непоновљивим хумором.
Судбина мишева је запечаћена. На Планети ИКС, крволочне мачке не поштују закон и труде се да искорене мишеве. Али постоји трачак наде, јер главни научник мишева измишља решење. Тајна служба одмах активира свог најбољег агента, Грабовског, да насрт за изградњу хватача мачака стигне на време...

Улаз је бесплатан.

20. мај (петак), 19.00 часова
Дом уметности

у организацији ОКУ „Cnesa“, уз подршку Collegium Hungaricum, службе културе амбасаде Мађарске у Београду

ЦИКЛУС НАЈУСПЕШНИЈИХ МАЂАРСКИХ ФИЛМОВА У CNESI
ПРИПРЕМА ЗА ОДНОС НА НЕОДРЕЂЕНО ВРЕМЕ
(мађарска филмска драма/романтична, 95 минута, 2020)

Режија: Лили Хорват
Музика: Габор Керестеш
Главен улоге: Шторк Наташа и Виктор Бодо.
Филм је други дугометражни филм Лили Хорват после вишеструко награђиваног филма Деце од среде (2015).
У филму, стварност и машта склизну у ум заљубљене жене. Марта, 40-годишња неурохируршкиња се заљубљује. Остављајући за собом блиставу америчку каријеру, враћа се у Будимпешту да започне нови живот са тим човеком. Али Марта узалуд чека на Пештанском мосту слободе: човек се не појављује на састанку. Марта очајнички иде у потрагу за њим, али када га пронађе, љубав њеног живота тврди да је никада раније није видео.

Улаз је бесплатан.

23. мај (понедељак), 18.00 часова
Галерија „Добо Тихамер“

у организацији ОКУ Cnesa

ВЕЧЕРИ ГАЛЕРИЈЕ
Резултати досадашњих археолошких истраживања на простору општине Кањижа

Предавачи: др Неда Мирковић-Марић, археолог и Ана Фаркаш из Суботице, студенткиња мастер студија.

Археологија општине Кањижа веома је богата, на територији општине се налазе јако важна и позната археолошка налазишта, важни су археолошки локалитети Фелдвар/Рибарски трг, са налазима из бронзаног доба у самој Кањижи, велика некропола гробље у Велебиту, која је публикована у свету, локалитет Керамика Кањижа, сарматско насеље, на простору глинокопа и фабрике опеке у Кањижи, као и бројни средњевековни локалитети од којих се може видети црквица у Хоргошу, локалитет Темпломдомб. Међуопштински завод за заштиту споменика културе Суботица годинама уназад врши археолошка ископавања на територији општине Кањижа, а 2017. и 2018. године спроведено је систематско археолошко мапирање целе општине, када је детектовано преко 200 археолошких локалитета. 2019. године на траси гасовода „Турски ток“ који пролази кроз Кањижу, у насељима Велебит, Трешњевац, Мартонош и Хоргош ископавана су 4 археолошка локалитета (локалитети 19, 61, 122 и 127- Чонтпарт) из периода неолита, млађег каменог доба, из времена антике као и средњег века. 2021. године Међуопштински завод Суботица је уз помоћ средстава Покрајинског секретаријата за културу спровео геофизичка снимања и ископавања на овом локалитету да би се добило што више података и израдила изложба и популарна/туристичка вишејезична публикација о овом налазишту. На предавању ће бити приказан преглед резултата најзначајнијих археолошких истраживања на простору општине Кањижа, са посебним акцентом на веома значајна истраживања последњих година. Предавање држи др Неда Мирковић-Марић, археолог конзерватор саветник из Међуопштинског завода за заштиту споменика културе Суботица уз асистенцију Ане Фаркаш из Суботице, студенткиње мастер студија на Универзитет у Сегедину, Факултет уметностии, одсек за археологију.

Улаз је бесплатан.

30. мај (понедељак), 17.00 часова
Дом уметности

у организацији ОКУ „Cnesa“

ФИЛМСКИ ФЕСТИВАЛ „СЛОБОДНА ЗОНА“
МОЈ ТАТА ХОТ ДОГ

(играни филм, Белгија‒Немачка, 80 мин., 2021)

Режија: Аноук Фортуниер
Улоге: Јохан Хелденберг, Ева фан дер Гухт, Серге-Хенри Валцке
Пол оставља досадан али сигуран посао у банци да би коначно испунио свој сан и постао глумац, али ова одлука не наилази на разумевање породице. Док нико није сигуран да ли је у питању „бернаут“ или криза средњих година, Полова најмлађа ћерка Зое је његов ослонац на путу којим је кренуо. Она га једина подржава и једина верује да он у себи носи таленат за глуму који тек треба да буде откривен.
Без обзира што се у почетку све чинило смешним планом, осуђеним на неуспех, завршава се забавним, узбудљивим и дирљивим путовањем за целу породицу.

Улаз је бесплатан.

30. мај (понедељак), 19.00 часова
Дом уметности

у организацији ОКУ Cnesa

ФИЛМСКИ ФЕСТИВАЛ „СЛОБОДНА ЗОНА“
ЈА САМ ГРЕТА

(документарни филм Шведска–Велика Британија–Немачка–САД, 97 мин, 2020)

Режија: Натан Гросман
У главним улогама: Грета Тунберг, Сванте Тунберг
Филм о тренутно најпознатијој еколошкој активитсткињи која је своју борбу за климатске промене започела реченицом „Моје име је Грета и желим да почнете да паничите!“
Да није била директна, вероватно је нико и не би узео за озбиљно јер, како каже њен отац Сванте који јој је и главни пратилац на путовањима и у активистичким активностима, она о климатским променама зна више од 97% светских политичара.
Грета поседује самоувереност на којој би јој позавидели и одрасли, и нашла је нешто за шта је вредно борити се, а то је будућност планете.

Улаз је бесплатан.

Хоргош

6. мај (петак), 18.00 часова
Дом културе

у организацији Дома културе

ИЗЛОЖБА ПОВОДОМ ДАНА МАЈКИ – ПРЕДСТАВЉАЊЕ СТРУЧНИХ СЕКЦИЈА

Срдачно Вас позивамо на нашу изложбу поводом Дана мајки, током које можете видети у протеклом периоду израђене предмете од веза, украсе од медењака, чипке и радове направљене од прућа.

Улаз је бесплатан.

6. и 20. мај (петак), 16.00 часова Дом културе
у организацији Дома културе

УЉУЉКИВАЊЕ – Узми је у крило, љуљај, певај!

Занимања за малишане и њихове родитеље: певање, инструментална музика, рунде риме, игре у крилу, ходалице, миловања, уљуљкивање. Све то заједно, као члан једне заједнице.

Улаз је бесплатан.

14. мај (субота), 18.00 часова Дом културе
у организацији Дома културе

ДВОЈИЦА ПРИЧАЈУ
Позоришна представа позоришног круга из Саћмаза

Улаз је бесплатан.

27. мај (петак), 18.00 часова Дом културе
у организацији Библиотеке „Јожеф Атила“ у Кањижи, огранка Хоргош и Дома културе

ИЗВЕШТАЈ О ПУТОВАЊИМА 4.
Израел, колевка светске религије

Фотографски извештај за љубитеље путовања специфичности Израела, светих места Јерусалима, Јудејске пустиње и Мртвог мора, о којима прича Рита Козма.

Улаз је бесплатан.

31. мај (уторак), 8.00–10.00 часова Дом културе
у организацији Црвеног крста из Кањиже и Завода за трансфузију крви из Суботице

АКЦИЈА ДОБРОВОЉНОГ ДАВАЊА КРВИ