Јавне набавке Документи Извештај о раду Програм рада установе

1. јун (среда), 18.00 часова
Дом уметности, Велика сала

у организацији Основне музичке школе

КОНЦЕРТ УЧЕНИКА МУЗИЧКЕ ШКОЛЕ

Улаз је бесплатан.

2. јун (петак), 17.00 часова
Галерија „Добо Тихамер“

у организацији ОКУ „Cnesa“

РАВНОТЕЖА
Изложба Еме Шутуш Пешти

Један од стубова сликарства Еме Шутуш Пешти је планирана, усмерена насумичност, свесно постављење несвесних гестова на платну на основу композиционих аспеката.
Коришћењем геометријских форми утиша хаос, умирује динамичне потезе четкице, ствара равнотежу.
Њен циљ је да пробуди заинтересованост посматрача, да активира његове мисли. Својим сликама охрабрује гледаоца да изађе из своје конфорне зоне, не само да буде спољни посматрач, већ и да буде део пејзажа као истраживач.
Отварање изложбе: Емеше Лошонц Келемен

Саучествује: Арпад Серда

Улаз је бесплатан.

4. јун (субота) 19.00 часова
Пагода, позорница на отвореном (поред Арт Хотела)

у организацији Општине Кањижа и ОКУ „Cnesa“

Пагода, позорница на отвореном (поред Арт Хотела) у организацији Општине Кањижа и ОКУ „Cnesa“ БИТИ ВОДА КОЈА ТЕЧЕ
Концерт ансамбла Лира из Кишкунхалаша

Ове године славимо Дан националног заједништва са нашим братским градом, Кишкунхалашем. Споразум о братимљењу између два насеља успостављен је пре педесет и пет година, тако да славимо и јубилеј.
Ансамбл Лира из Кишкунхалаша формиран је 1976 са циљем да буде посредник мађарске културе. У протеклих 40 година, имали су више од 2.500 представа не само у Мађарској, већ и ван граница земље у претежно мађарским регионима и показало се да се публици допада овај жанр, и да је потребан.
Чланови четворочланог ансамбла Лира, Золтан Чорваши, Јудит Јесенски –Шебек, Шандор Ковач и Карољ Владар настављају да дају све од себе како би песме и интерактивни програми које играју достигли до што више људи.
Ансамбл Лира изводи певане песме, песме класичних и савремених песника, као и поезију у интерпретацији Кате Чорваши.


Извођачи су:
Рената Ревес – вокали
Золтан Чорваши – гитара, вокал
Шандор Ковач – виолина
Карољ Владар – дупли бас, ирски бузуки
Ката Чорваши – рецитација

Улаз је бесплатан.

6., 13., 20., 27. јун (понедељак), 18.00 часова
Образовно-културна установа „Cnesa“, сектор за образовање

у организацији ОКУ „Cnesa“ уз подршку Националног савета мађарске националне мањине

УЉУЉКИВАЊЕ

Получасовне сесије, које се одржавају недељно, за најмлађе (од неколико месеци до три године) и њихове родитеље представљају искуство, релаксацију, прилику за учење и доживљај заједништва.
Занимање води Каталин Харди Клем.

Улаз је бесплатан.

8. јун (среда ), 18.00 часова
Дом уметности

у организацији Основне музичке школе

ПРОСЛАВА МАТУРЕ МУЗИЧКЕ ШКОЛЕ

Улаз је бесплатан.

9. јун (четвртак), 19.00 часова
Дом уметности

у организацији ОКУ „Cnesa“

SWEET HOME ALONE
Концерт Корнела Курине

Корнел Курина потиче из чувене музичке династије Курина из Кањиже. Одмах по завршетку основне школе придружио се породичном оркестру, где је примећен његов таленат. Године 1992. обишао је Аустрију и Немачку, наступајући у разним џез клубовима.
Настанио се у Сегедину 1993., где је брзо ушао у свест јавности захваљујући свом изузетном таленту. Касније се придружио оркестру „Storyville“ у Сегедину, где је истражио корене џез музике – толико да је научио и да свира бенџо на истом нивоу као гитару.
Џоу Мурањиу га је веома симпатизирао, те направили су и заједнички албум са „Storyville“ џез бендом. Године 2005, Џорџ Бенсон, који је онда наступао у Сегедину, приметио га је и свирао гитару са њим са великим задовољством. Истовремено, објавио је свој први ЦД "Sweet Home".
Потом се преселио у Србију и наставља да свира са музичарима из Београда.
Корнeл Курина овог пута свира америчке џез стeндeрде у свом већ успостављеном стилу на гитари. Чућемо песме Мајлса Дејвиса, Џона Колтрејна, Сонија Ролинса и неколико ауторских песама.

Улаз је бесплатан.

10. јун (петак), 19. 00 часова
Дом уметности

у организацији ОКУ „Cnesa“

ЈЕДАН ДРУГИ РИМ (камерна опера)

Од 7. до 12. јуна у Војводини почиње гостовање камерне опере Данијела Добрија „Други Рим“ у извођењу КултуРецепт Продукције.
Писац Балаж Ленђел, бивши уредник књижевног часописа Ујхолд, сведочи о својој повезаности са „вечним градом“ у свом есеју „Два Рима“. Он пише о временима када су после страхота Другог светског рата – заједно са својим колегама песницима, писцима, композиторима и сликарима – добили полугодишњу стипендију редитеља Тибора Кардоша на Мађарској академији у Риму. У то време, у Риму су заједно живеле и радиле велике личности мађарског уметничког живота, укључујући Агнеш Немеш Нађ, Балаж Леђел, Јанош Пилински, Шандор Вереш и Ами Карољи. Обрађујући песме Агнеш Немеш Нађ (написане, између осталих у Риму), Данијел Добри је компоновао камерно дело, користећи детаље из есеја Балажа Ленђела као повезујући текст. Тако је настала камерна опера обогаћена са прозним текстовима.
Комад представља љубавну причу мушкарца и жене од заједничког путовања у Рим (младост) преко раскида до старости, смрти. Драма приче лежи у чињеници да су упркос полугодишњој стипендији и фрустрирајућим околностима 1950-их, сви се одлучили да се врате кући уместо да изаберу западноевропски живот. Као што Балаж Ленђел пише: „Човек покушава да одврати зло од себе. Дакле, у суштини нисмо били сумњичави.”
Представу режира Борбала Блашко.

Ликови:
Татаи Нора
Ласло Керингер
Аги Јокаи
Домонкош Фелингер
Петер Киш (клавир)
Петер Сич (кларинет)

Презентацију су подржали: Национални фонд за културу, Културна агенција Петефи, Књижевни салон Ана Јухас, Чањи5, Јеврејска историјска библиотека Ержебетвароша.

Улаз је бесплатан.

14. јун (уторак), 19.00 часова
Дом уметности, предворје

у организацији ФЕРХА Регионалне мреже за образовање одраслих

ЗАЈЕДНИЧКА ИЗЛОЖБА КАЊИШКИХ СЕКЦИЈА

Уз подршку Националног завода за културу у Војводини крајем 2021. године почеле су са радом секције. У Кањижи су почеле са радом чипкарске секције, секције веза и филца, које своје знање и завршене радове сада представљају широј јавности.
У програму отварања наступиће Камерни хор „Cantilena“ и недавно формирани мађарски оркестар цитраша.

Улаз је бесплатан.

23. јун (четвртак), 18.00 часова
Галерија „Добо Тихамер“

у организацији ОКУ „Cnesa“

ТРАДИЦИОНАЛНИ ЕЛЕМЕНТИ У САВРЕМЕНОМ ВАЈАРСТВУ

Изложба Глорије Моњов

Глоријa Моњов је рођена 1996. Своје прво уметничко искуство стекла је у средњој школи за дизајн "Богдан Шупут" у Новом Саду. Основне академске студије завршила је на одсеку за вајарство Академије уметности у Новом Саду 2019. године под менторством професора Славка Живановића. Магистрирала је на катедри за вајарство Академије уметности у Новом Саду 2021. године под менторством ванредног професора Ранка Драгића.
Учествовао је на више од двадесет пет групних изложби, углавном у Новом Саду, Суботици и Сенти. Члан СУЛУВ-а од 2021.
У 2018. години освојила је награду за најбољи акт животне величине (признање Академије уметности Новог Сада). У 2017. години, прва је у секцији на 17. Мађарској научно-студентској конференцији у Војводини; она је такође предавала на 21. на Мађарској научној студентској конференцији.
Учесница је неколико радионица, међу којима су железара у Словачкој, Банска Бистрица (2018) и 1. међународни керамичарски камп ликовних уметности (2019) у Осијеку.
Изложбу ће отворити Ержебет Мезеи

Улаз је бесплатан.

Хоргош

3., 17. јун (петак), 16.00 часова
Дом културе

УЉУЉКИВАЊЕ – Узми је у крило, љуљај, певај!

УЉУЉКИВАЊЕ – Узми је у крило, љуљај, певај!

Занимања за малишане и њихове родитеље: певање, инструментална музика, рунде риме, игре у крилу, ходалице, миловања, уљуљкивање. Све то заједно, као члан једне

Улаз је бесплатан.

15. јун (среда)
Дом културе

у организацији Дома културе

НАЈЛЕПША БАШТА У ХОРГОШУ

Чекамо пријаве мештана који уређењем своје цветне баште, дворишта и балкона доприносе улепшавању свог насеља. Рок за подношење пријава: 15. јун.
На конкурс се можете пријавити тако што ћете доставити две до три фотографије, као и своје име и контакт податке које можете послати на domkulturehorgos@gmail.com.
Достављене фотографије биће објављене на званичној фејсбук страници Дома културе, где ће јавност гласати за најлепше баште.
Период јавног гласања: 17‒27.06.2022.

Проглашење резултата је 30. јуна. Важно је да за крајњи пласман важе само реакције дате на фотографије на сајту Дома културе!
Власници слика са највише реакција биће награђени.

За више информација позовите 063/422-997 на Нора Сос или на имејл domkulturehorgos@gmail.com.

17. јун (петак), 18.00 часова
Библиотека „Јожеф Атила“

у организацији Библиотеке „Јожеф Атила“, огранка у Хоргошу

АНИКО ХУЂЕЦ: ПРЕДУГ ПУТ
Презентација књиге

Овај роман је нови почетак, књига друге шансе која утиче на емоције читаоца тако да је немогуће да их се отарасе.
„Као и први део, и ова књига има симболе који се савршено уклапају у радњу и њихово значење је важан додатак причи. Овим је аутор у стању да изврши тако дубок утицај да ће само на тај начин роман постати савршена целина.” (Извор: страница За мађарске ауторе)
Модератор: Тимеа Пакаи Божо

Улаз је бесплатан.

19. јун (недеља), 17.00 часова
Трг поред Доме културе

у организацији Мађарског културног друштва „Бела Барток“

ЗАТВАРАЊЕ СЕЗОНЕ

На свечаности ће учествовати фолклорне групе Мађарског културног друштва „Бела Барток“.

Улаз је бесплатан.

30. јун (четвртак)
Дом културе и простор око зграде

у организацији Удружења грађана “Juvenior“

ДНЕВНИ КАМП ЗА ИГРУ

Групе:
(4–7 година): 11–15. јул 2022, (8–12 година): 25–29. јул.
Садржајан одмор за све узрасте: игра, забава, смех, игре вештина, занимања ручних радова, упознавање локалне историје, стари занати. Права атмосфера кампа у форми дневног боравка! Рок за пријаву је 30. јун 2022. године.
Дневна настава се одржава од 8.30 до 12.00 часова.
За више информација: 063/422-997 на Нора Шош или имејл juvenior@yahoo.com