Јавне набавке Документи Извештај о раду Програм рада установе

2. новембар (среда), 10.00 часова
Дом уметности, Велика сала

у организацији Агоре „Алберт Сент-Ђерђи“ у Сегедину и ОКУ”Cnesa”

КРЕАТИВНА ФИЗИКА СПЕКТАКУЛАРНО ПОЗОРИШТЕ

Двојица колега из Агоре презентују експерименте засноване на стварним физичким законима повезујући текст и музику.
Јединствена, посебна збирка физичких и хемијских експеримената која се не могу видети другде, која у разиграној и интерактивној форми приказује чуда и законе природних наука, прилагођена знању присутних старосних група.
Интерактивност. Знање. Искуство, забава.
Гостовање је подржано од Националног фонда за културу у Кањижи.

Улаз је бесплатан.

5. новембар (субота), 10.00 часова
Дом уметности, Мала бина

у организацији Регионалног креативног Атељеа

ИШТВАН КОВАЧ ТИКМАЈЕР
Соло клавирско вече

Вече ће отворити глумац Иштван Бичкеи, који ће извести песме Арсенија Тарковског, оца песника и филмског редитеља.
Иштван Ковач Тикмајер ‒ клавир (СР/Ж)
У првим годинама студија музике студирао је клави
р и бас у Новом Саду. Касније је студирао композицију код Рудолфа Бручија на новосадској Академији уметности. Дипломирао је на Хашком конзерваторијуму као студент Луиса Андрисена и Дидерика Вагенара у Холандији. Предавач му је био Витлод Лутославки на Конзерваторијуму у Ротердаму где је био и стипендиста Правног одсека Међународног друштва за савремену музику. Од 1997. учи са Ђерђом и Мартом Куртаг и заједно свира у Амстердаму на светској премијери Куртагa– Шест комада за тромбон и клавир.
Тикмајер Формација је основана 1986. године, док је још био студент. Током седмогодишњег постојања, наступао је на већини великих европских и светских позоришних фестивала са позориштем кореографа Јожефа Нађа у Орлеану као музичар и композитор оркестра.
Тикмајерова дела изводили су светски познати музичари као што су Гидон Кремер, Марта Аргерих, Кремерата Балтица, Келер квартет, Јуриј Башмет (као диригент), Московски солисти, Холандски дувачки ансамбл, Мађарски симфонијски оркестар, Ли Kонцерт Импромпту и многи други. .
Као импровизатор и савремени музичар, свирао је заједно са музичарима као што су: Петер Ковалд, Ђерђ Сабадош, Паул Термос, Иштван Гренчо, Михаљ Дреш, Крис Катлер, Фред Фрит, Роберт Драке...

Улаз је бесплатан.

7., 14., 21., 28. новембар (понедељак), 16.30 часова
Образовно-културна установа „Cnesa“, сектор за образовање, Сала број 12.

у организацији ОКУ „Cnesa“ уз подршку Националног савета мађарске националне мањине

УЉУЉКИВАЊЕ
Каталин Харди Клем поново очекује најмлађе

Метода музичког образовања, коју је развила Илона Галне Грох, прати смернице Золтана Кодаља у свом приступу, вредностима и педагошким аспектима.
Циљ уљуљкивања је изградња емотивне везе породице са малом децом уз живо певање и свирање на музичким инструментима, углавном на основу музике из мађарских народних песама, што родитељима пружа могућност и ликовног васпитања деце и фокус на витални значај матерњег језика.
Уљуљкивање даје могућност обликовања стилског укуса и нова искуства одраслима и деци.
Получасовне сесије, које се одржавају на недељном нивоу, за најмлађе (од неколико месеци) и њихове родитеље представљају искуство, релаксацију, прилику за учење и доживљај заједништва.
Занимање води Каталин Харди Клем.

Улаз је бесплатан.

9. новембар (среда), 17.00 часова
Дом уметности, подрум

у организацији Здравственог центра „Елеки” i Удружења великих породица општине Кањижа „Кутак“

ВЕГАНСКИ КУЛИНАРСКИ КРУГ

Тема: Природна заштита наших крвних судова

Улаз је бесплатан.

9. новембар (среда), 18.00 часова
Дом уметности, Велика сала

у организацији Основне музичке школе

ЂАЧКИ КОНЦЕРТ

Улаз је бесплатан.

10. новембар (четвртак), 18.00 часова Дом уметности, Мала бина
у организацији ОКУ ”Cnesa”

ЉУБАВ ЉУБАВИ
Представа Камерног позоришта из Сенте

Улоге: Беа Секељ, Мате Нешић
Режија: Ђерђ Вираг
Написала: Анико Месарош
Брак Јулије Сендреи и Шандора Петефија једна је од најпознатијих и најромантичнијих љубавних прича у мађарској књижевности. Толико истраживања и легенди окружују њихова имена, а какви су могли бити у стварности или у приватном животу, може се само нагађати. (Анико Месарош).
Сви знају какав је однос између Шандора Петефија и Јулије Сендреи, неко мање, неко више, али практично сви. У песмама, писмима и из Јулијиног дневника добијамо врло прецизну слику о њиховом односу. Наше излагање је засновано на искуству читања ових материјала, али не инсистира на њиховој историјској верности. Притом се не креће ка висинама поезије или књижевности, већ пре свега ка опипљивости и свакодневном животу.
Представа не приказује, у поезији и уметности, страст Петефија и Јулије. Представа би могла да буде о вама или мени, и надам се да јесте. (Ђерђ Вираг)
У поставци музике су помогли Ђула Јухас, Акош Кесег и Кинга Мезеи. На снимцима се може чути њихова музика.

Улаз је бесплатан.

10. новембар (четвртак), 19.00 часова Галерија „Добо Тихамер“
у организацији ОКУ” Cnesa”

САМОСТАЛНА ИЗЛОЖБА РЕНАТЕ ШОМОРАИ

Након прошлогодишње групне изложбе "Веза", уметничко удружење „Streamlet“ ове године нуди прилику за индивидуално представљање.
Публика може видети самосталну изложбу Ренате Шомораи.
Изложбу ће отворити Клајо Адријан, визуелни уметник, кустос
На отварању изложбе учествоваће и чланови удружења.
На изложби Ренате Шомораи посетиоци могу да виде њене радове настале у периоду од 2017. до 2022. године. Уметник приказује пејзаж као атмосферски простор уз помоћ различитих техника трасирања. Кроз боје и текстуре, креатор улази у визуелну димензију коју чине елементи које је обрадио и смањио.
Уметничко удружење „Streamlet“ основано је 2017. године и служи за подршку областима савремене уметности.
Изложба се може погледати у галерији до 2. децембра.

Улаз је бесплатан.

19. новембар (субота), 9.00 часова Дом уметности, Велика бина
у организацији ОКУ ”Cnesa”

ДР. ПАП ЂЕРЂ ТАКМИЧЕЊЕ У ЧИТАЊУ И ТУМАЧЕЊУ ТЕКСТОВА

Кроз такмичење у читању и тумачењу текста, одајемо почаст успомени и раду Ђерђа Папа (1941‒2009), лингвисти, критичару, истраживачу рођеног у Кањижи.
Сврха такмичења је да се побуди и одржи интересовање за читање, да се читање наглас пренесе као искуство публици, да се трага за талентима и да се унапреди говорна култура.
Ученици старијих разреда основних школа у општини Кањижа се могу слободно пријавити на конкурс.
На конкурс се могу пријавити ученици који говоре српски и мађарски језик са текстовима на српском или мађарском језику.
У случају ученика петог и шестог разреда, унапред увежбани белетристични текст са деловима дијалога донетим од куће – са најмање три говорна дијалога.
Обим: текст пола странице на листу А4 формата.
Приликом пријаве ученици петог и шестог разреда добијају познат текст, који имају прилику да увежбавају до дана такмичења.
У случају ученика седмог и осмог разреда, задатак је да прочитају белетристички текст донешен од куће, и текст по избору организационог одбора на лицу места. Ученици ће добити потребно време за тумачење и вежбање текста.
Кандидате могу предложити наставници српског и мађарског језика у школи, као и родитељи, лично у ОКУ „Cnesa“ (Кањижа, Главни трг 9., 024/4873-043) или електронским путем попуњавањем обрасца за пријаву.
Рок за пријаву је 11. новембар (петак).
Детаљније, услови пријаве: 024/4873-043, nterika@cnesa.rs

Манифестацију подржава Покрајински секретаријат за културу, информисање и односе са верским заједницама и фондација „Бетлен Габор“..

29. новембар (уторак), 18.00 часова
Дом уметности, Мала бина
у организацији ОКУ „Cnesa“и Основне музичке школе

ДЕЦЕНТРАЛИЗАЦИЈАН
Концерт за клавир Дејана Илијића

Публика ће имати прилику да чује Илијићеву аутентичну музичку импресију.
Дејан Илијић је самостално и као лидер састава ЕYОТ, наступао у више од двадесет пет земаља света. До сада је објавио шест соло албума за српско и америчко тржиште.
Драгомир Миленковић Јога, оснивач групе Хазари каже да је Дејан потпуно препознатљив по начину свирања, да је свој и оригиналан са садржајним програмом у коме преовладавају асиметрични ритмови Балкана и стилизоване мелодијске игре деоница са југа, а да је посебна карактеристика његовог клавирског извођења веома изражена експресија, што даје изразиту животност, чиме публику магнетски увлачи у оно што ради.
Дејан Илијић је компоновао музику за телевизију и документарне филмове. У његовој музици се истичу емотивност и енергија, која је постала заштитни знак и једна од главних карактеристика, како музике састава ЕYОТ, тако и његовог солистичког рада.
На концертној серији „ДЕцентрализациЈАН“, поред ранијих композиција, Илијић премијерно свира композиције са свог најновијег албума „DYAD III“ који је објављен 19. августа ове године.
Покровитељ концерта је Министарство културе и информисања Републике Србије, а Илијићев наступ један је из низа концерата који се одржавају у девет градова Србије под називом „ДЕцентрализациЈАН“.

Улаз је бесплатан.

Хоргош

5. новембар (субота)
Дом културе

у организацији Мађарског културног друштва „Бела Барток“

XV ВОЈВОЂАНСКИ ФЕСТИВАЛ СОЛО ПЛЕСА

Мађарско културно друштво „Бела Барток“ у Хоргошу организује XV Војвођански фестивал соло плеса.
Примарни циљ фестивала је очување и популаризација традиције, а поред импровизационог учења што већег броја игара из опуса мађарских народних игара, дубље разумевање традиционалног система вредности и васпитање за поштовање игре.

14., 28. новембар (понедељак), 17.30 часова
Дом културе

у организацији Дома културе

УЉУЉКИВАЊЕ – Узми је у крило, љуљај, певај!

Занимања за малишане и њихове родитеље: певање, инструментална музика, рунде риме, игре у крилу, ходалице, миловања, уљуљкивање. Све то заједно доживљајући, као члан заједнице.

Улаз је бесплатан.

18. новембар (субота), 18.00 часова
Дом културе

у организацији Дома културе

koRnSpiRiT ‒ ОТВОРИ ВРАТА

Кишовит, хладан, облачан новембар, а ако је новембар, свет koRnSpiRiT-а је поново ту.
Тамни тонови, откривање унутрашњег ја, свет који жели да се отвори од напетости моћи интуиције. Поред познатих и запањујућих мистичних дрвених лица, koRnSpiRiT широј јавности открива и нову страну.
У оквиру изложбе Open theDoor, овај пут главну улогу имају врата и прозори. Изложба фотографија пружа нам укус импозантних врата и прозора сецесије, неокласицизма, неоренесансе, необарока и готике, као и столарских ремек-дела и посебности сељачког романтизма и некадашњих грађанских кућа.

Улаз је бесплатан.

19. новембар (субота), 10.00 часова
Дом културе

у организацији Канцеларије за младе општине Кањижа и Дома културе

РАДИОНИЦА ЗА ИЗГРАДЊУ КАРИЈЕРЕ

Током радионице можете научити како да унапредите своју биографију и LinkedIn профил за ефикасно тражење посла, те како да се успешно припремите за интервјуе за посао.
Програм може бити користан средњошколцима и студентима, онима који су управо дипломирали али и особама са значајним професионалним искуством.

Улаз је бесплатан.

19. новембар (субота), 17.00 часова
Дом културе

у организацији Мађарског културног друштва “Бела Барток”

ФОЛКЛОРНИ СУСРЕТ НАРОДНЕ УМЕТНОСТИ „БАРТОК”

Сусрет дечјих фолклорних ансамбла из општине Кањижа и других насеља у Хоргошу у Дому културе.

Улаз је бесплатан.

27. новембар (недеља), 15.00 часова
Дом Културе

у организацији Дома културе и Удружења грађана „Јувениор“

АДВЕНТСКА СВЕЋА

Адвентски венац постављен у центру села је симбол јединства, на коме палимо свећу вере прве недеље адвента.
Током адвентског периода, ученици вртића Сунцокрет, ђаци Основне школе „Каролина Каролина“ и штићеници кањишког дневног боравка за особе са посебним потребама “Барка” припремају песме и рецитације.
Са љубављу Вас очекујемо да заједно дочекамо празнике!

Улаз је бесплатан.